Vaření

Čočka na kyselo
Rajčatový salát
Mrkvovo - jablečný salát
Utopenci v aspiku
Rýžový nákyp s meruňkami
Fleky se zelím 
Rajská omáčka

Čočka na kyselo

Připravíme si:
čočku
cibuli
hladkou mouku
ocet
sůl
FAN erythritol

Postup:
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. V této vodě čočku uvaříme do měkka. NESOLÍME! Na
tuku dozlatova osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vývarem z scezené čočky. Krátce povaříme, poté do vzniklé směsi přidáme vařenou čočku a dochutíme octem, solí a erythritolem. Znovu krátce provaříme. Servírujeme se sázeným vejcem, plátkem uzeného masa a kyselou okurkou.
cocka na kyselo

Rajčatový salát

Připravíme si:
Cibule
Rajčata
Tekuté sladidlo FAN Starlinea
Voda
Ocet
Sůl
Pepř

Postup:
Do misky si na drobno nakrájíme cibulku, přidáme nakrájená rajčata a zakapeme tekutou Fan Starlineou. Poté přidáme vodu, pepř, ocet, sůl a můžeme servírovat.
RAJCATOVY SALAT

MRKVOVO - JABLEČNÝ SALÁT

Připravíme si:
Mrkev
Jablka
tekuté sladidlo FAN Starlinea
Citronová šťáva

Postup:
Oloupanou mrkev a jablka najemno nastrouháme, dle chuti zakapeme tekutým sladidlem FAN Starlinea a citrónem. Na závěr necháme odležet v lednici.
mrkvovo jablecny salat

UTOPENCI V ASPIKU

Připravíme si:
1 l vody
9- 10 polévkových lžic octa
2 lžičky soli
7-8 lžiček FAN sypké sladidlo erythritol
4-5 buřtů
2-3 cibule
mletý pepř dle chuti
2 sáčky želatiny

Postup:
Z vody, octa, soli, pepře a sladidla FAN erythritol zhotovíme nálev, kterým zalijeme pokrájené buřty na kostičky (asi 1 cm.) a cibuli na slabé půl kolečka. Vše dobře promícháme a uložíme do druhého dne do ledničky. Druhý den si nálev přes síto slijeme a použijeme ho dle návodu  na přípravu želatiny. Vzniklý želatinový roztok nalijeme na buřty s cibulí, promícháme a vlijeme do připravené formy. Necháme v ledničce ztuhnout.
utopenci v aspiku

 

Rýžový nákyp s meruňkami

Připravíme si:
400-500 g rýže
1l mléka
sůl
meruňky
150 g másla
1 vanilkový cukr
2 vejce
3 lžíce sladidla FAN xylitol
Na posypání FAN cukřenka - březový cukr s pravou vanilkou

Postup:
Propláchneme rýži a dáme jí vařit do vroucí osolené vody. Rýži za občasného míchání vaříme 10-15 minut.
Po uvaření rýži scedíme, vrátíme do hrnce, zalijeme horkým mlékem a za stálého míchání uvaříme do měkka. Do hrnce s rýží přidáme máslo, vanilkový cukr, 3 lžíce FAN xylitolu a vše zamícháme.
Rýži necháme ještě pod pokličkou několik minut odpočívat a částečně vychladnout. Poté do rýže zamícháme dva žloutky. Z bílků si vyšleháme sníh a opatrně zamícháme do rýže. Připravíme si pekáček, který vymažeme máslem, na dno rozprostřeme vrstvu rýže, poklademe rozpůlenými a vypeckovanými meruňkami a poklademe zbytkem rýže. Povrch poklademe plátky másla a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů cca 40-45 minut. Před podáváním posypeme nákyp FAN cukřenkou - březovým cukrem s pravou vanilkou.

nakyp3
nakyp5

 

FLEKY SE ZELÍM


Budeme potřebovat:
1 hlávka zelí
1 lžíce sádla
1 cibule
1 lžička FANStevia® tekuté stolní sladidlo na bázi steviol – glykosidů
2 lžíce octa
1 lžička drceného kmínu
1 balení těstovin fleky
200 g anglické slaniny
sůl, pepř

Postup:
Nejprve si pokrájíme zelí na nudličky.
Na sádle orestujeme cibulku s anglickou slaninou pokrájenou na kostičky, přidáme zelí, ocet, sůl, drcený kmín, pepř, tekuté sladidlo a za občasného míchání podusíme do měkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a smícháme se zelím.

Fleky se zelím

 

RAJSKÁ OMÁČKA

 Připravíme si:

 Masové kuličky:

500 g mletého masa
1 vejce
3 lžíce strouhanky
2 stroužky česneku
majoránka
sůl
mletý pepř

Omáčka:

1 cibule
olej
2 konzervy rajského protlaku
1-2 lžíce FAN Stevia® Třtinový cukr se steviol-glykosidy
vývar z hovězího bujónu
2 ks bobkového listu
6 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
špetka perníkového koření nebo mletá skořice

Postup:

Připravíme si masové kuličky. V míse smícháme mleté maso, vejce, majoránku, mletý pepř, sůl, prolisovaný česnek a strouhanku. Z ochuceného masa utvoříme v namočených dlaních malé kuličky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a chvilku restujeme, přidáme rajský protlak, lžíci třtinového cukru FAN Stevia® promícháme, zalijeme vývarem z hovězího bujónu a necháme alespoň půl hodiny na mírném plameni lehce probublávat. Omáčku scedíme přes cedník, přidáme masové kuličky a znovu provaříme do uvaření masových kuliček. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Necháme projít varem a dochutíme podle chuti třtinovým cukrem FAN Stevia® (sladivost je 1:2, to znamená, že 1 lžíce třtinového cukru FAN Stevia® sladí jako 2 lžíce cukru), perníkovým kořením nebo skořicí a dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.