Slovníček

ADI

= Acceptable daily intake, tedy přijatelná denní dávka, která určuje množství specifického látky v potravinách nebo pitné vodě, která může být konzumována každodenně, po celý život, a to bez citelného zdravotního rizika.
Denního příjem je vyjádřeny obvykle v miligramech (látky)/ na kg tělesné hmotnosti/ na den.

 

ACESULFAM K

je sladidlo, které bylo objeveno v Německu. Chemicky představuje draselnou sůl kyseliny acetooctové. V současné době je jeho sladící schopnost využívána asi ve čtyřech tisících různých výrobků, mezi něž patří žvýkačky, sirupy, limonády, cukrovinky, deserty, zmrzliny a mnoho dalších. Acesulfam K je asi 200 krát sladší než cukr. Chuťové vlastnosti acesulfamuK vynikají zejména v kombinacích s aspartamem. Tyto směsi jsou výborné například pro slazení čaje a podobných nápojů.

ADI = 15 mg / 1 kg váhy člověka

 

ALITAM

Je nízkokalorické sladidlo vytvořené ze dvou aminokyselin ( L - asparágové kyseliny a D - alaninu). Vyvinut byl asi před 15 lety ve firmě Pfizer. Alitam je asi 2 000 x sladší než cukr. Má dobrou tepelnou stabilitu a proto je vhodný pro pečení i vaření. Jako ostatní sladidla tohoto typu je neškodný zubům, se zanedbatelnou kalorickou zátěží a vhodný i pro diabetiky.

Použití: Jako stolní sladidlo, v nealko nápojích, mléčných výrobcích, desertech, pečivu, při zavařování, ve sladkostech a žvýkačkách. Zatím není povolen v EU, ale je povolen v zemích jako je Austrálie, Nový Zéland, Čína apod.
 

ASPARTAM

je kvalitní a chutné sladidlo, největšího rozšíření dosahuje v USA. Používá se zejména při slazení nízkokalorických nealko nápojů. Aspartam byl objeven v USA a je sloučeninou dvou aminokyselin, kyseliny aspartové a fenylalaninu. Je využíván od roku 1981 a několikrát byla zpochybňována jeho zdravotní nezávadnost, avšak nikdy se negativní podezření nepotvrdila. V současnosti se tak jedná o nejprověřenější látku a její užití je zcela bezpečné. Aspartam je asi 200 krát sladší než cukr.

Společnost FAN sladidla nabízí tabletová sladidla na bázi aspartam-acesulfamu v různých velikostech, více tabletová sladidla Aspartam-acesulfam

ADI = 45 mg / 1 kg váhy člověka



Cyklamát

Objeven byl v roce 1937 v USA. Na trhu se objevil v roce 1950. Chemicky se vyrábí sulfonací cyklohexylaminu, konečný produkt je ve formě sodné či vápenaté soli.

Má příjemnou sladkou chuť, asi 35 x sladší než cukr.

Tělem prochází prakticky beze změny, je nekalorický, neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky.

Tvoří jehlicovité bezbarvé krystalky, je extrémně termostabilní a tudíž vhodný i pro vaření a pečení. Může být skladován po dlouhou dobu a není hygroskopický. Vykazuje synergické efekty s ostatními sladidly, zejména v kombinacích se sacharinem sodným.

Jeho ADI hodnota = 7 mg na 1 kg lidské váhy. Například 70 kg vážící člověk může dlouhodobě používat cyklamát bez zdravotních rizik v množství cca 0,5 g / den, což je ekvivalent 17 gramů cukru, tedy asi 3 kostky cukru. Vzhledem k poměrně nízké sladivosti cyklamátu se v poslední době se od jeho používání ustupuje.

Aplikace: stolní sladidla, nealko nápoje, pudinky, deserty, sladkosti a čokoláda, pekařské produkty a pekařské směsi, obiloviny, žvýkačky, pomazánky, jamy, marmelády, marinády, dresingy, zubní pasty, multivitaminy, léky, zavařeniny a konzervy.

 


Glycyrrhizin

Je extrahován z rostliny lékořice jako sodná nebo vápenná sůl kyseliny glycyrrhizinové. Je asi padesátkrát sladší než cukr. Jeho výrazně lékořicová příchuť zabraňuje většímu použití jako sladidla. Používá se proto spíše jako lékořicová příchuť se sladícím účinkem.

 


Neohesperidin DC

Objeven v roce 1963. Surovinou pro extrakci dihydrochalconových (DC) sladidel jsou flavonoidy obsažené ve slupkách citrusových plodů. Neohesperidin se nachází ve slupce hořkých pomerančů a alkalickým zpracováním a hydrogenací vzniká neohesperidin dihydrochalcone.(DC)

Je až 1 500 x sladší než cukr a vyznačuje se lékořicovou příchutí.
Je nekalorický, neškodný pro zuby a vhodný i pro diabetiky. Vzhledově připomíná mouku a používá se i pro zvýraznění příchutí, maskuje hořkou chuť některých přísad.
Je velmi termostabilní a proto speciálně vhodný pro přípravu peče. 

 
SACHARIN

je patrně celosvětově nejrozšířenější a nejprověřenější sladidlo. Jeho počátky výroby sahají do 19. století, je tak nejsterším syntetickým sladidlem vůbec. Chemická struktura je podobná jako u acesulfamu K. Mezi jeho výhody patří vysoká sladivost a chemická i tepelná stálost. Chuťové vlastnosti jej předurčují zejména pro slazení hořko-sladkých nápojů. Mnoho lidí tvrdí, že káva oslazená sacharinem je chutnější než káva oslazená obyčejným cukrem.

 Sacharin je asi 450x sladší než řepný cukr. Je nekalorický, nezpůsobuje zubní kazivost a je tedy velmi vhodným náhradním sladidlem nejen pro diabetiky.

Společnost FAN sladidla nabízí tabletová sladidla na bázi sacharinu v různých velikostech, více v sekci tradičních sladidel - Sacharin.

ADI = 5 mg / 1 kg váhy člověka

 
 
SUKRALÓZA

Sukralóza je první náhradní sladidlo, které se vyrábí z řepného cukru. Jeho objevení se datuje k roku 1976, na popularitě ale začala nabírat až v 90. letech, kdy se stala vyhledávaným alternativním sladidlem. Na trh v Evropské unie se však sukralóza dostala až v roce 2004, po absolvování rozsáhlých testování.

Sukralóza je bílý prášek, který je asi 500x sladší než řepný cukr. Jeho praktické využítí je bez omezení, dá se míchat s ostatními sladidly přírodního původu (fruktóza, sorbitol, maltitol, laktóza) a používat se dá téměř ke všemu, od přímého slazení teplých a studených nápojů, přes zavařování, pečení. Sladidla na bázi sukralózy od společnosti FAN je stálá i při vysokých teplotách, stejně tak jako v kyselých prostředích.

Sukralóza je ideální jako alternativa pro ty, kteří nemají rádi chuť tradičních sladidel typu sacharin a pro všechny, kteří chtějí snížit příjem cukrů.

Společnost FAN sladidla sukralózová sladidla dodává pod značkou STARLinea a Slim.
ADI = 5 mg / 1 kg váhy člověka